Page content

Zwangerschapsbegeleider

Begeleiding van zwangeren kan zowel door de haptonoom/coach als de haptotherapeut gedaan worden. De zintuigen zoals bijvoorbeeld de ogen en de oren worden in de loop van de zwangerschap ontwikkeld, maar de mogelijkheid om te voelen is als eerste aanwezig. De baby reageert dan ook direct op gevoelservaringen en die zijn voor anderen, zoals de moeder en de vader ook voelbaar. Voelen is dus een belangrijk communicatiemiddel om contact te maken met elkaar tijdens de zwangerschapsbegeleiding.

Tijdens de zwangerschap kan de gevoelsmatige verbinding tussen kind, moeder en partner gemaakt of verdiept worden. Ouders kunnen reageren op de signalen, die het kind geeft. Dit wederzijds luisteren en reageren op elkaar is het eerste begin van de band tussen het kind en zijn ouders. Het verdiepen van de gevoelsmatige verbinding tussen kind, moeder en partner heeft invloed op de wijze waarop de moeder haar kindje draagt. Door haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt de moeder meer bewust van haar eigen lichaam. Zij leert op haar lichaam te vertrouwen. Dit geeft een krachtig gevoel en tegelijkertijd ontspanning. De ervaring leert dat vertrouwen en ontspanning een positieve invloed hebben op de bevalling. Partners kunnen een steun zijn voor moeder en kind, zowel voor, tijdens als na de geboorte. Gevoelsmatig deelgenoot zijn van zwangerschap en geboorte is een andere positie dan die van ‘betrokken buitenstaander’ en geeft een andere rolinvulling en beleving.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan starten als de moeder het kindje heeft voelen bewegen, dat is meestal bij een zwangerschapsduur van 20 weken. Er zijn meestal 5 sessies vóór de geboorte en 1 sessie na de bevalling. Het aantal sessies kan eventueel worden aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de ouders. De begeleider zal diverse ervaringsoefeningen aanbieden, die in de thuissituaties verder geoefend kunnen worden.

Indicatie voor zwangerschapsbegeleiding

Bij behoefte aan voorbereiding op de bevalling.

Als je als aanstaande ouders wilt ervaren hoe je in de fase van de zwangerschap contact kunt maken met de baby.

Als je als aanstaande moeder wilt leren hoe je de zwangerschap zo prettig mogelijk kunt dragen.

Ook de partner krijgt hiertoe begeleidingsmogelijkheden aangereikt.

Dit geldt ook als er lichamelijke klachten zijn zoals bekkeninstabiliteit of rugklachten.

Als voorbereiding op de bevalling: het opvangen van weeën, omgaan met pijn. Het maakt in dit geval niet uit of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, met verloskundige of gynaecoloog.

Opleiding

De haptotherapeut en de haptonoom/coach kunnen zich via een gespecialiseerde nascholing “haptonomische zwangerschapsbegeleiding” (8 dagen) bekwamen in dit onderwerp.

Comment Section

0 reacties op “Zwangerschapsbegeleider

Plaats een reactie


*