Boven de emotie uitstijgen, door Nico Pronk
12 maart 2017 
in Docent

Boven de emotie uitstijgen, door Nico Pronk

Het ruime blikveld

Het geeft mij letterlijk een gevoel van ruimte, het moment in een vliegtuig als ik boven het dagelijks leven ‘hang’. Ik heb overzicht. Ik zie hoe wegen lopen, hoe groot of klein de steden zijn, hoe ze ten opzichte van elkaar liggen, waar rivieren lopen, waar het dicht en dunbevolkt is. De ruime blik. Ik realiseer me dat we dicht op elkaar leven en vaak niet het grote geheel zien.

Middenin je dagelijks leven kan je overspoeld raken door je eigen emoties. Je kan niet helder meer denken, en je hebt last van jezelf. Je hebt dat zelf meestal niet door, en je doet ontzettend je best. Boven die emoties uitstijgen geeft duidelijkheid, dan krijg je weer overzicht, zoals in dat vliegtuig. Je blikveld wordt ruimer, want zo werkt het: als je er met je neus bovenop zit, kun je minder goed zien.

Om boven je emoties uit te kunnen stijgen moet je je eerst realiseren dat je erin verstrikt zit. Je moet je bewust worden van wat er is. Je bent niet je emotie, je hebt de emotie. Probeer van een afstand naar jezelf en de situatie te kijken en benoem wat je ‘ziet’. Maar ga niet te ver, niet te hoog, dan wordt het onscherp en kan je niet meer goed zien: blijf het lijntje houden met je eigen gevoelens over de situatie. Dat is de kunst.

Als je dat voor elkaar kan krijgen, krijg je inzicht, wijsheid en overzicht. Dit helpt bij een volgende keer. Je emoties zullen milder zijn, je ziet meer verbanden en hebt meer begrip voor andere kanten van de zaak.

Nico Pronk
Haptotherapeut, docent en directeur Synergos

Over de schrijver
Directeur en docent van Synergos, de Nederlandse Vakopleiding voor Haptonomie
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down