Haptonomisch professional

Wat houdt het programma in?

Na het basisjaar staat jouw persoonlijke Synergos-docent (én haptotherapeut) 10 uur volledig ter beschikking voor jou. Samen maak je een plan, een Persoonlijk-Op-Maat-programma (POM). Je docent loopt als je wilt een keer met je mee op je werk. Afhankelijk van je beroep kies je een programma wat een grote toegevoegde waarde heeft in jouw vakgebied.

Studiekosten financieren met persoonlijk ontwikkelbudget

Hulp/zorgverlener op haptonomische basis

Dit POM programma is gericht op afstemmen met de patiënt, waarnemen, aanraken en gespreksvaardigheid. Als je afstemt, beweegt de patiënt met je mee, hij begrijpt je beter, je kunt meer aanspraak maken op zijn eigen vermogen (kracht, beweeglijkheid, zelfstandigheid). Dat betekent dat transfers lichter worden. Je kunt de patiënt makkelijker in de goede houding leggen voor bijvoorbeeld onderzoek omdat de patiënt soepel en ontspannen is. Met elkaar meebewegen maakt het werk voor de hulpverlener fysiek aanzienlijk minder zwaar.

Daarnaast ontwikkel je in dit POM programma de vaardigheid waarnemen van jezelf en de ander en je word je bewust van jouw manier van aanraken. Zo leer je hoe je tijdens het aanraken jouw cliënten kunt helpen om zijn gevoelens te exploreren en te verwoorden. Ook verschillende gespreksstijlen en omgaan met ontvangen van feedback komen uitgebreid aan bod.

Leerkracht op haptonomische basis

Dit POM programma is gericht op groepsdynamiek en interactie. Hoe een klas wordt ervaren door docenten kan afhangen van de interactie die leerlingen hebben met de andere klasgenoten. Wij werken met een model waarmee gevoelens, gedachten en gedrag makkelijk (h)erkenbaar worden: de emotiecirkel. Bij gebruik van dit model is het van belang goed te kijken naar hoe een kind zich beweegt. Het bewegingspatroon van een kind geeft veel informatie over kwaliteiten, leerstijl, denkpatronen en voorkeuren van een kind.

Ook ontdek je in dit POM programma wat jouw emotionele voorkeur is op basis van je eigen grondpatroon (dat wordt bepaald door ervaringen in je leven). Wat is de karakteristieke manier waarop jij overkomt? Door haptonomie word je je bewust van je emotionele aansturing en ook hoe je andere mogelijkheden kunt bijleren.

Teamleider op haptonomische basis

In dit POM programma leer je binnen je eigen werkgebied haptonomische beginselen toe te passen bij begeleiding en aansturing van andere mensen. Je krijgt inzicht in je stijl en welke consequenties dat heeft in je gespreksvoering. En je gaat de betekenis en mogelijkheden van gevoelens binnen gespreksdynamiek zien.

Je gaat oefenen met stijl wisselen ten behoeve van het contact. Je leert om anderen te lezen en motieven en drijfveren te herkennen. Ook ontdek je hoe je om kunt gaan met druk en confrontatie, hoe je in contact kunt blijven op kritieke momenten.

Stervensbegeleider op haptonomische basis

In dit POM programma leer je om de drie basisbewegingen bij angst voor loslaten te herkennen. Je hebt als begeleider immers de belangrijke taak om te helpen bij het doorbreken van dit patroon.

Door iemand meer zichzelf te laten voelen ontstaat ruimte voor het proces waarbij angstgevoelens over zichzelf hem/haar niet meer blokkeren. Door iemand te helpen zich meer te verbinden met zijn/haar omgeving ontstaat ruimte voor andere gevoelens. En bij apathie (bevriezen) help je om het voelend vermogen aan te spreken, zodat ruimte in het hoofd ontstaat, en er bewustzijn komt over zijn of haar gevoelens waardoor deze bespreekbaar kunnen worden.

Informatieavond basisjaar
25 augustus

van 18:00 tot 20:00 in Amersfoort

Regentesselaan 21
3818HH Amersfoort