arrow_drop_up arrow_drop_down

Specialisatie
Haptonomie in het onderwijs

Kosten €1395,-

Haptonomie in het onderwijs is een specialisatie van 5 dagen voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs. Deze specialisatie is gericht op groepsdynamiek en interactie. 

De volledige opleiding Haptonomisch Docent is opgebouwd uit 2 delen:

  • Deel 1 Basisjaar Haptonomie van 13 dagen. Het basisjaar vormt de start van je specialisatie.
  • Deel 2 De Specialisatiefase. De toelatingseis voor deze specialisatie is HBO niveau.**

Je kunt het basisjaar volgen op een Synergos locatie in Nederland (start maart/april en september/oktober). De aansluitende specialisatiefase volg je in Amersfoort. Als je het basisjaar al hebt gedaan bij ons of bij één van de andere opleidingen, hoef je alleen nog de vijfdaagse specialisatiefase te volgen om Haptonomisch Docent te worden. Aan het eind van de opleiding ontvang je een certificaat.


Inhoud: werken met de emotiecirkel

Synergos heeft een model ontwikkeld waarmee gevoelens, gedachten en gedrag makkelijk (h)erkenbaar worden. We noemen dit de emotiecirkel. Bij gebruik van dit model is het van belang goed te kijken naar hoe een kind zich beweegt. Het bewegingspatroon van een kind geeft veel informatie over kwaliteiten, leerstijl, denkpatronen en voorkeuren van een kind.

De emotiecirkel en het kind

Ieder mens, dus ook ieder kind, heeft een specifieke emotionele aansturing. Bij tegenslag voelt de één zich angstig, de ander wordt verdrietig en weer een ander wordt boos. Wie vaak boos is, wordt misschien als ‘dominant’ ervaren, wie vaak verdrietig is, voelt zich misschien machteloos en wie vaak bang is, zou wel eens nieuwe (positieve) ervaringen kunnen mislopen.

De emotiecirkel en de groep

De emotiecirkel kan veel inzicht bieden in de interactie en de groepsdynamiek. Hoe een klas wordt ervaren door docenten, kan bv afhangen van de interactie die leerlingen hebben met de klasgenootjes waarbij ze zitten. Een groepje ‘leiders’ bij elkaar kan voor veel geluid en actie zorgen. Misschien kun je je voorstellen dat een leerling die een angstige aansturing heeft, niet zo snel vertrouwt op zijn/haar gevoel en het dus fijn vindt om veel visueel waar te nemen. Een leerling met een blije aansturing daarentegen, voelt zich misschien het meest in zijn/haar element op een plek midden in het lokaal; op een plek met meer prikkels, meer omringd door klasgenoten.

De emotiecirkel en jij als docent

Wanneer je als docent weet wat jouw emotionele voorkeur is, kun je ook kijken naar het effect hiervan op je stijl van lesgeven en op je interactie met de leerlingen.

Je eigen grondpatroon bepaalt met welk soort leerlingen je wel of geen aantrekkingskracht ervaart. Je grondpatroon wordt bepaald door je eigen ervaringen in het leven. Het bepaalt de karakteristieke manier waarop jij overkomt. Je kunt echter je grondpatroon verbreden. Dan nemen je contactuele mogelijkheden toe. Door haptonomie word je je bewust van je emotionele aansturing en ook hoe je andere mogelijkheden kunt bijleren.

Maatwerk gebaseerd op persoonlijke voorkeursystemen levert op dat je meer gezien wordt (de leraar heeft me door en begrijpt mij). Het levert op dat er rust komt, een gunstig klimaat om te leren op grond van het feit dat iedereen zich gerespecteerd weet. De leraar met overwicht is de leraar die passend kan acteren op de stijl van zijn leerlingen. In de groepsdynamiek van de leeromgeving heeft iedereen zijn eigen rol en functie, die gebaseerd is op eigen voorkeuren en emoties. Door recht te doen aan de persoonlijke gevoelens leert ook de leerling zijn mogelijkheden te verbreden. Voelend leren en rationeel leren gaan hand in hand.

**Heb je bij één van de andere haptonomie-opleidingen het basisjaar afgerond, dan houden we graag eerst een wederzijds oriënterend gesprek met je. Dit is met name belangrijk bij deze specialisatie, aangezien hier interactiedynamiek en feitelijk waarnemen belangrijke leidraden zijn. Dit is iets wat bij Synergos veel geoefend wordt tijdens je gehele opleiding. Als je het basisjaar elders hebt gevolgd, is dit minder aan bod gekomen.

Als je één van de opleidingen binnen je vakgebied hebt afgerond, kun je instromen voor de 5 middagen (modules) van een andere specialisatie om ook hiervoor een certificaat te halen.

Kosten 

  • Specialisatiefase 5 dagen €1395,-
  • Modules 5 middagen €550,-

Corona-aanbod. 

We merken dat er in deze tijd terughoudendheid is om in te schrijven voor deze specialisatie vanwege corona: de onzekerheid vanwege de maatregelen en de eigen voorzichtigheid om in groepen te bewegen enz. Voor ons als ondernemers vraagt dat omdenken. Mocht de specialisatie niet doorgaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan verplaatsen we niet meer. We schrappen de opleiding echter niet, daar vinden wij hem te waardevol voor. We bieden in dat geval een Persoonlijk Op Maat (POM) pakket aan, als je dat wilt uiteraard. Dit houdt in dat we je een pakket van 10 coachingsessie-uren aanbieden, je coach is je docent die gespecialiseerd is in jouw vakgebied. Jullie maken samen een wensenpakket op maat, waarbij bijvoorbeeld (als je dat wilt) 1 coaching on-the-job is. Je coach komt dan op je werk met je meekijken. Dit aanbod geldt als je ingeschreven bent voor de hele specialisatie (niet de losse modules) en gaat alleen in werking als de specialisatie niet doorgaat. Ben je aangemeld voor losse modules en wil je ook graag gebruik maken van het POM aanbod, neem dan contact op met ons, we denken graag met je mee. 

De opbouw van de specialisatiefase is zo vormgegeven dat je delen (ochtenden) klassikaal volgt met studenten van de andere beroepsrichtingen en andere delen (middagen) individueel, coachend en volledig op jouw vakgebied en jouw persoonlijke (werksituatie) toegespitst zijn.

Als je de opleiding afgerond hebt, kun je je inschrijven voor het modulaire gedeelte van een van de andere specialisaties om zo ook van die opleidingen een certificaat te halen.

Cookie gebruik