arrow_drop_up arrow_drop_down

Haptonomische Diagnostiek

Tweedaagse nascholing 10 en 22 januari 2019

9.30 uur tot 17.00 uur

Kosten €450,-

Werken met het interventieschema

Voor haptotherapeuten, haptonomen, trainers, coaches van Synergos en andere erkende haptonomieopleidingen. Ook voor studenten in de afstudeerfase. 

Verantwoorde haptonomische hulpverlening vraagt om onderbouwing van de keuzes die gemaakt worden. 

Haptonomische diagnostiek is diagnostiek van de aard en de kwaliteit van contact in verschillende omstandigheden en onder diverse invloeden. Vaak is de hulpvraag abstract, bv assertiever willen worden, aan de relatie willen werken, verminderen van pijnklachten etc. De haptotherapeut werkt met begrippen als ruimte, grenzen, emoties, nabijheid en maakt vertaalslagen van abstracte hulpvragen naar deze begrippen.

In deze nascholing:

  • hanteren we het Synergos interventieschema om de vertaalslagen van hulpvraag naar haptonomische werkwijze te maken. De emotie- en interactiecirkels zijn onderdeel van dit schema
  • leer je hoe de cliënt vervolgens gevoel kan krijgen voor de in de hulpvraag gestelde situatie binnen de verschillende haptonomische werkwijzen zoals in gesprek, aanraken en oefensituaties
  • leer je cliënten begeleiden naar vertalingen die zij zelf kunnen maken naar aanleiding van de beleefde werkelijkheid tijdens de sessie
  • hanteren we het interventieschema van Synergos voor onderbouwing van de keuzes die je maakt. Het schema voor de haptonomische werkwijze sluit hierop aan.

De nascholing is erop gericht praktische oefening met theorie te onderbouwen. Waarnemingen over jezelf en anderen vormen de informatie waarmee je aan de slag gaat en die je - waar gewenst - van kaders voorziet. De interventie- en behandelingsschema’s van Synergos geven zicht op de door ons nagestreefde invalshoek voor haptonomie.

Docent Nico Pronk is haptotherapeut, fysiotherapeut, manueel therapeut, docent medische basiskennis, bedrijfstrainer en docent (en directeur) bij Synergos. Nico houdt zich tevens bezig met de (wetenschappelijke) ontwikkeling van de haptonomie.

Accreditatie

VVH: 26 HTD

SKB-E.1: 24 SBU/ 0,9 EC's