arrow_drop_up arrow_drop_down
10 januari 2020 

Bevalling leiden of lijden aan je bevalling? Door Monique de Vries

 

Je bevalling begeleiden in plaats van een bevalling die je overkomt.

Bewust omgaan met adem en de ademhaling is je gereedschap om leiding te nemen tijdens je bevalling. Leiding nemen betekent dat je controle houdt, dat je niet meegesleept wordt. Je begeleidt het proces waarin je je bevindt.

Bewustzijn van ademen -en daarop gericht zijn- is een manier om bij jezelf te blijven, jezelf te voelen en de buitenwereld -als je daaraan behoefte hebt- verder van je af te plaatsen om je te concentreren op je taak. Bewust ademen kan een manier zijn om in een verstilling te komen en vanuit verstilling en rust in contact te komen met je kind en met je partner.

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding
Tijdens de sessies van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er veel aandacht voor de ademhaling en hoe deze actief kan worden ingezet ten gunste van de bevalling.

Bij haptonomisch bevallen is het niet de bedoeling de ademhaling te sturen zoals dit gebruikelijk is bij andere vormen van zwangerschapsbegeleiding.

We onderscheiden 2 soorten ademhaling: naar boven gericht en naar beneden gericht. Bij een hooggerichte ademhaling worden halsspieren, nekspieren en schouderspieren gebruikt, bij lagere ademhaling worden buikspieren, middenrif en bekkenbodemspieren gebruikt. De naar beneden gerichte ademhaling kan gebruikt worden om zowel de ontsluitingsweeën als de persweeën optimaal hun werk te laten doen. De adem blijft groot en ruimtelijk en loopt door naar de buik. Door middel van de ademhaling kan de vrouw de onsluitingsweeën begeleiden naar een krachtige effectieve piek en daarna naar een ruststand om energie op te doen voor de volgende wee. Deze ademhaling inzetten tijdens het persen, maakt dat de ademhaling een krachtige motor is die de baring begeleidt. Gebruik maken van deze kracht maakt een bevalling zeer natuurlijk en zelfs ‘weinig belastend’ voor de vrouw. Pieken van persweeën worden afgewisseld met perioden van mindere druk die heel voelbaar zijn en waar zij haar eigen tempo bepaalt van druk zetten en loslaten. De ademhaling is tussendoor steeds een leidraad voor de vrouw om bij zichzelf te blijven

Haptonomische begeleiding beoogt dat de vrouw haar fysieke systeem van bevallen leert (her)kennen als het zich aandient (tijdens de eerste weeën) en er deel van uit gaat maken en erop gaat vertrouwen in de uren die volgen. Zij leert hoe ze op elk moment tijdens de bevalling in ‘het hier en nu’ kan blijven, dus ook tussen de weeën door.

Monique: ‘als je erin slaagt zodanig ‘in je eigen systeem te komen’ dat je voelt hoe je samenwerkt met de wee, de wee als het ware opvoert naar het hoogste punt, verdwijnen momenten van pijn (de pijn is in ieder geval niet waar je op gericht bent) en ontstaat er optimale natuurlijke baring waarbij in je lichaam veel ruimte en souplesse is voor zowel je kind als jij. Ik heb 2 kinderen. Ik kan zeggen dat ik beide heb meegemaakt: lijden en leiden. De ademhaling gebruiken maakte daarbij HET verschil’.

Monique de Vries, directeur marketing en organisatie Synergos….. moeder van 2!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookie gebruik