arrow_drop_up arrow_drop_down

Emotionele aansturing bij aanraken

Tweedaagse nascholing 29 en 30 november 2018

van 9.30 uur tot 17.00 uur

Kosten €450,-

Bewustzijn van eigen emotionele aansturing bij aanraken maakt de therapeut meer bewust van zijn handelen en zijn keuzes

Voor haptotherapeuten, haptonomen, trainers, coaches van Synergos en andere erkende haptonomieopleidingen. Ook voor studenten in de afstudeerfase. 

Door middel van aanraken is het mogelijk om een directe gevoelsmatige afstemming te bewerkstelligen. Door de aanraking leert de cliënt meer gebruik te maken van zijn voelende vermogen. Aanraking is ook interactiedynamiek: we ervaren wanneer de cliënt wel of niet opent of sluit. Hierbij kunnen we ook waarnemen hoe de cliënt opent of sluit.

Elke persoon is uniek en daarmee ook zijn aanraking. Elk persoon kan ook op verschillende manieren aanraken. De basis voor aanraken in de haptonomie wordt gevormd door de verbindende onderlaag in het contact. Je kunt ook zeggen: de basis is dat de aanraking ten dienste staat van de persoon die de cliënt is. De aanraking is affectief en persoonsbevestigend. Binnen deze context is variatie mogelijk waardoor we de cliënt leren kennen in de manier waarop hij interacteert.

In de aanraking door de therapeut onderkennen we zes emotionele aansturingsstijlen.
Elke cliënt reageert op zijn eigen wijze op elke manier van aansturing. Als de therapeut zich bewust is van zijn emotionele aansturing (EMA) zal hij zich bewust worden van zijn eigen voorkeursstijlen en mogelijkheden. Ook kan hij onderkennen welke aansturing bij hemzelf wordt opgeroepen door een specifieke cliënt en dat zegt weer veel over de voorliggende interactiepositie van deze cliënt.

Bewustzijn en training van de emotionele aansturing bij aanraken maakt de therapeut meer bewust van zijn handelen en van zijn keuzes. Bewustzijn van de emotionele aansturing bij aanraking helpt tevens bij de haptonomische diagnostiek en het formeren van therapeutische doelstellingen.

Eindtermen van deze tweedaagse nascholing:

 • De therapeut heeft zicht op zijn eigen voorkeursstijl in aanraken
 • De therapeut kan andere stijlen invoelen en beleven
 • De therapeut kan variëren in stijl van aanraken
 • De therapeut kan zich binnen elke stijl affectief manifesteren
 • De therapeut kan diverse reacties van cliënten beoordelen
 • De therapeut kan EMA inzetten ter diagnostisering dan wel als therapie

Programma:

Dag 1

 • Theorie emotionele aansturing
 • Praktijk emotionele aansturing
 • Oefenen in emotionele aansturing en aanraken

Dag 2

 • Oefenen in emotionele aansturing en aanraken
 • Theorie over samenhang emotionele aansturing, hulpvraag en therapiemogelijkheden.

Docent Nico Pronk is haptotherapeut, fysiotherapeut, manueel therapeut, docent medische basiskennis, docent haptonomie, (bedrijfs)trainer en directeur van Synergos. Nico houdt zich tevens bezig met de ontwikkeling van haptonomische kennis. Bewustzijn en inzetten van 'eigen emotionele aansturing bij aanraken' is door hem geïntroduceerd. 

Docent Jan Tigges is haptotherapeut, fysiotherapeut, relatietherapeut, zwangerschapsbegeleider, gespecialiseerd in traumaverwerking en is docent bij Synergos.

Het aantal docenten is afhankelijk van het aantal cursisten. 

Accreditatie
SKB-E1.2/ Totaal SBU: 56/ 1,6 EC's
VVH: 80 HTD