Les op 1,5 meter

Haptonomie studeren: juist nu!

Haptonomie gaat over contact en nabijheid

Expert worden in contact en nabijheid in een tijd dat niet niet vanzelfsprekend is. Een enorme kans om te leren nu we in deze wereldwijde 'praktijkoefening' zitten (waar we het liefst vandaag nog klaar mee willen zijn).

Covid-19 overviel ons in februari dit jaar. Hoe we ons als mens langs elkaar bewegen, was opeens gevaarlijk. Inmiddels leren we in de wereld steeds beter omgaan met het feit dat er een virus rondwaait. Veel meningen, veel regels, veel verschillende levenshoudingen en visies om er tegenaan te kijken en ermee om te gaan. Ook dat hebben we samen te doen, we leven in een wereld van vrije mening. Als bedrijf hebben we ons te houden aan maatregelen, de overheid heeft ons geen keus gegeven om meer-of-minder strikt te zijn of in discussie te gaan over de zin van maatregelen. Dat willen we ook niet.

In september, als de opleiding weer start, hebben we een steile leercurve achter de rug en komen we goed beslagen ten ijs. Er is vertrouwen vanuit studenten en aanstaande studenten dat we onze zaken op orde hebben. We meten dit tot onze vreugde af aan het aantal inschrijvingen, zowel in de Vakopleiding als nieuwe studenten die het basisjaar gaan volgen. 

Hoe ziet een Covidproof studiejaar eruit op Synergos?

 • Studenten hebben een eigen plaats (ziteilandje) in de zaal tijdens de lessen. Op en om die plaats hebben zij een eigen handdoek, eigen mondmaskers* en eigen persoonlijke spullen direct bij de hand.
 • * Tijdens theoriegedeeltes, waarbij studenten op hun eigen plek zitten, is het (nog) niet verplicht, wel dringend geadviseerd een mondmasker te dragen. Zodra er opgestaan en rondgelopen wordt, dragen studenten en docenten een mondmasker (liefst type 2 /2R) waarbij nog steeds zo goed mogelijk de 1,5 m in acht genomen wordt. Tijdens oefeningen aan de bank (aanraakoefeningen)  is de 1,5 m niet haalbaar en dragen studenten en docenten een FFP2 gezichtsmasker. Maskers worden door de student zelf aangeschaft en dienen correct gedragen te worden: voor het opzetten handen wassen, masker niet aanraken, maar aan de elastiekjes opzetten. Zo ook met afdoen. Draag het over neus en mond en zorg dat het goed aansluit. Prop het mondkapje tussendoor dus niet in je zak, zorg dat je het niet aanraakt met je handen. We hebben gekozen voor de mogelijkheid 2 verschillende types te gebruiken, om reden dat de FFP2 maskers minder comfortabel dragen om de hele dag op te houden. Uiteraard zien we het liefst dat iedereen die FFP2 wel de hele dag draagt, ze beschermen beter dan de andere mondkapjes. Goed gebruik van een mondkapje en door iedereen gedragen, is de enige manier om beschermd te zijn en elkaar te beschermen. We doen al deze moeite met elkaar immers niet om schijnveilig te zijn. We vragen je ook als je buiten bent in de pauze, de 1,5 m afstand te houden en het mondkapje te gebruiken. Je bent de hele dag 'onze verantwoordelijkheid'. We hopen dat je in je dagelijks leven zo gezond mogelijk blijft. Door ons allemaal altijd aan de maatregelen te houden en ons verstand te gebruiken, verkleinen we de kans dat we Covid het pand binnendragen. Ons voornaamste doel met deze maatregelen is niet corona volledig uit ons leven te bannen, maar de piek voor de zorg werkbaar te houden, zodat zieke mensen optimaal en zo menselijk mogelijk behandeld kunnen worden en het werk voor de hulpverleners draagbaar blijft. Ons hart en nog altijd enorm applaus gaat uit naar hen.
 • Overal in het pand is handgel aanwezig, uiteraard gebruiken we die allemaal veelvuldig.
 • Af en toe een flinke knuffel kunnen geven aan je medestudent is vreselijk belangrijk, juist in de intense en zeer persoonlijke opleiding als een haptonomie opleiding. We hebben dit voor de vakantie strikt verboden, en we hebben het enorm gemist in het contact. We bedachten nu iets geks, een beetje creatief. We maken na de vakantie een 'knuffelplaats'. We werken nog aan het ontwerp, denk aan bv een ultradun douchegordijn wat ergens ophangt, waardoor je die enorm stevige knuffel gewoon kunt uitdelen. Misschien komen we erachter dat het niks leuk is, maar we zullen het gaan zien met elkaar. 
 • Voor de zomervakantie hebben we i.v.m. met Covid ons kleine stukje grond achter het pand omgetoverd tot een supergezellig stadstuintje. Met het oog op de herfst en winter doen we daar nog een schepje bovenop. We overkappen een deel van de tuin en plaatsen een terrashaard, zodat je in de koffiepauze met een frisse neus aan de open haard buiten in de natuurlijke ventilatie van de buitenlucht geniet van samenzijn. Elke pauze worden de ramen en deuren van de zaal opengezet zolang de pauze duurt.
 • Hygiëne vanuit Synergos: wij desinfecteren de stoelen, behandelbanken en tafels met sprays. We hebben onnodige deuren verwijderd i.v.m. contactbesmetting en ontsmetten een aantal keer per dag de deurknoppen en trapleuningen. We dragen zorg voor de juiste ventilatie. Wij zorgen dat er voor studenten die niet per trein willen reizen zoveel mogelijk parkeerplaatsen beschikbaar zijn, wij parkeren zelf onze auto elders.
 • Onze docenten nemen uiterste voorzichtigheid in acht en zullen zich direct laten testen bij klachten en blijven thuis totdat zij een uitslag hebben. 
 • In de grote cursusruimte maken we gebruik van HEPA filters tijdens de lessen en tussen de lessen door zetten we buitendeur en ramen open voor verversing van lucht. Het kan dan even koud zijn in de winter, hou er rekening mee een extra trui of vest mee te nemen.

  Je kunt er op rekenen dat wij de regels naleven. Als onze houding je wat streng overkomt, dan begrijpen we dat. We doen het niet met plezier. We hebben er zelf enorm last van en kunnen niet wachten tot we weer lekker gezellig en ongedwongen gastvrij met elkaar kunnen doen. Als het verloop van het virus ruimte biedt om te versoepelen, dan doen we dit uiteraard ook.
  Mocht er onverhoopt een tijdelijke lock-down plaatsvinden in dit studiejaar, dan geven we je de garantie dat elke les LIVE ingehaald wordt. Daarbij krijg je tijdens de lock-down EXTRA theorielessen, haptonomische oefeningen (met je huisgenoten oefenen) en digitale contactmomenten met de docenten en je medestudenten. Samen maken we er wat van, juist en zeker in isolatieperiodes. Corona geeft je niet minder, maar meer Haptonomie-studie!

Deze exceptionele tijd vraagt van ons een volledig andere manier van bewegen en elkaar tegemoet treden. De regels binnen Synergos zijn helaas niet onderhandelbaar en dienen  te worden nageleefd. Hou je eraan en herinner elkaar eraan. 

arrow_drop_up arrow_drop_down