Locked-up in locked-down Andalusië. Door Monique de Vries
9 juni 2020 

Locked-up in locked-down Andalusië. Door Monique de Vries

Dat korte tripje naar Paso de Cabras in Andalusië in februari 2020, wat 4 maanden quarantaine werd.

Ondergedompeld in dit getergde land wiens knuffelcultuur ongenadig werd afgestraft met dood en verderf en in een eerste coronagolf bijna 30.000 doden zou eisen. Het volk wat niettemin vrolijk blijft en je op 2 meter afstand vanachter een mondmasker (wat blafheet is bij 30 graden) liefdevol tegemoet straalt (hartjesogen). Waar de Guardia Civil al niet zo n doetje was, leerden we nu een regime kennen dat geen enkel weerwoord dult in de noodtoestand, zij noemen dit het muilkorfbeleid. Visualiseer dat maar es.

We begonnen op afstand een digitaal gezicht aan Synergos te geven door een youtube platform op te richten met een seizoen vol LiveSessies, wat ruim 3000 kijkers zou trekken. Met aanvankelijke tegenzin begon Nico via beeldcontact hulp te verlenen en maakte hij ontroerend mooie en verdrietige momenten mee.

We deden geen klap aan onze favoriete hobby genaamd de-doe-alles-lekker-zelf-klus- want zakken beton en stenen en verf zijn geen essentiële levensmiddelen, al vind ik zelf van wel. We stelden onze plannen bij voor de rest van ons leven en waren blij met elk van de duizend bloemen in de tuin. En ook waren we bij vlagen apatisch, in paniek, verdrietig om alle stervenden en zieken, maakten we zo n ruzie dat zelfs de fincahagedisjes de pleiterik maakten, deden we om de beurt boodschappen in een eenzame deprimerende wereld waar je alleen hoognodige levensmiddelen mocht kopen (kassacontrole!), verzonnen we listen voor de kapotte wasmachine en riskeerden de cel door de honden meer dan 50 meter uit te laten.

En we misten de kinderen zo erg dat we er bekant alcoholist van werden.

En dan breekt de laatste avond aan en gaan we, met ambassadepapieren, de terugtocht aanvangen naar Nederland. Ik voel me na alles wat er gebeurd is diep verbonden met Andalusie. Ik ga de komende weken schade inhalen aan gemiste familie en vrienden in Nederland, en dan als de brandweer terug naar deze plek die me, door de hel van de afgelopen maanden, nog dierbaarder is geworden.

Vanaf volgende week, 15 juni om precies te zijn, begint onze uitdaging om 3 maanden gemiste lessen vanwege de Coronasluiting in 5 weken in te halen. Ik wens ons allemaal, studenten, docenten en organisatie van Synergos, heeeeel veel succes en sterkte en vooral heel veel plezier.

9 juni
Finca Paso de Cabras signing of
Onderweg naar Nederland

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down