Persoonlijk jaar en doorontwikkeljaar

14 dagen / 9 dagen

start sept/okt

Je kunt aan het persoonlijk jaar meedoen wanneer je bij Synergos - of bij een andere erkende haptonomie opleiding - tenminste een basisjaar hebt afgerond. Er kunnen diverse redenen zijn om dit intensieve persoonlijke ontwikkelingstraject in te gaan.

  • Je wilt wel doorgaan met haptonomie, maar geen vakopleiding volgen.
  • Je gunt jezelf nog wat tijd om je verder te ontwikkelen, alvorens de Vakopleiding te volgen.
  • Je doet dit op advies van de opleiding: eerst nog een jaar aan jezelf werken voordat je voldoende toegerust bent om te starten of verder te gaan met de Vakopleiding.

Na het persoonlijk jaar kun je eventueel een persoonlijk doorontwikkeljaar doen.

De verdieping

Waar het basisjaar vooral een inventarisatie is van je kwaliteiten en valkuilen, krijg je nu de ruimte om persoonlijke thema’s waarmee je aan de slag wilt, uit te werken op jouw tempo, in jouw maat. Het proces dat je doorloopt is net zo intensief als jij wenst. Er is geen einddoel, er zijn geen eisen waaraan je moet voldoen. Met de groep ben je dit jaar regelmatig op een ludieke manier ‘op locatie’ aan de slag: denk aan non-verbale communicatietraining met paarden in Otterlo, Monte Cervino beklimmen (klimrots) en de golfbaan in Zeewolde. Je kunt daarmee in je eigen ervaringen en leermomenten stappen, zonder druk om ‘het’ onder de knie te krijgen. De aangeboden oefening is een middel voor jou, niet het doel. Iets goed of fout doen is niet aan de orde; je doet, probeert, ontdekt, oefent en er dienen zich kansen en mogelijkheden aan voor je verdere ontwikkeling.


Het persoonlijk jaar kenmerkt zich dus vooral door speel- en leerruimte, waarbij we uiteraard reflecteren op ontdekkingen die je over jezelf doet. Je zult zien dat je in al die totaal verschillende situaties elke keer weer je eigen thema(‘s) tegenkomt. Hierdoor herken je ze steeds sneller en makkelijker, óók in je dagelijks leven en werk! Dit versnelt je leerproces.


Er is veel stimulans en ondersteuning, zowel van de docenten als van je groepsgenoten, zo kies je uit de groep ook een persoonlijke buddy. De blik is gericht op uitbouwen van wat je wél kunt. Daarbij hoort de volgende stap: het anders doen; ook daar staan de schijnwerpers op. Als je flexibel bent en van stijl kunt veranderen heb je een mijlpaal in je leven bereikt die niet veel mensen bereiken, en een enorme stap gezet in je persoonlijke ontwikkeling.

Start oktober 2017.

Kosten €3085,-.


Na het persoonlijk jaar bieden we op verzoek en bij voldoende belangstelling een persoonlijk doorontwikkeljaar van 9 dagen aan. De opbouw van de dagen is hetzelfde als in het persoonlijk jaar. 

Essenties persoonlijk doorontwikkeljaar: 

  •  je nabije angsten onderzoeken
  •  de beweeglijkheid in je lijf zoeken, blokkades zichtbaar maken
  • uitdaging en frustraties, en de grenzen van emoties en emotionele aansturing opzoeken
  •  interactie; onderzoeken van jouw voorkeuren m.b.t. o.a. leiden/volgen, isoleren/verbinden, manifestatie en afstemmen

Start oktober 2017.

Kosten €1985,-.

Persoonlijk jaar

2017

4 oktober

1 november

15 november

29 november

13 december

2018

24 januari

7 februari

21 februari

14 maart

28 maart

11 april

25 april

16 mei

30 mei 

Persoonlijk doorontwikkeljaar

2017

3 oktober

7 november

28 november2018

20 maart

3 april

17 april

24 april

15 mei

5 juni