Nascholing Pijn & Blokkades

18 juni en 19 juni 2018
van 9.30 tot 17.00 uur
Kosten €450,-

Voor afgestudeerde haptotherapeuten en studenten in de afstudeerfase.

Elk mens kent pijn en elk mens kent momenten waarop hij iets zou willen kunnen wat niet gaat. De eerste reactie is vaak dat de pijn weg moet en de beperkingen moeten worden opgeheven. Als klachten en beperkingen aanhouden moeten we er noodgedwongen mee leren omgaan. In de praktijk van de haptotherapeut melden zich regelmatig mensen die pijnklachten hebben of zichzelf beperkt voelen in hun functioneren. Niet zelden hebben ze al verschillende therapieën gehad en uitgeprobeerd. Misschien is haptonomie dan een redmiddel?


Pijnklachten en persoonlijk lijden komen op diverse gebieden voor. De klachten kunnen fysiek zijn, psychisch of emotioneel. Veelal manifesteren de klachten zich divers. De basis van de haptonomische visie is dat de klachten niet weg moeten maar dat je ermee omgaat; wij zeggen dat pijn en blokkades bij het leven horen. We zijn meer geïnteresseerd in wat klachten en disfunctioneren ons te vertellen hebben, dan dat we aan het werk gaan om de klachten te laten verdwijnen. Vaak zien we dat binnen acceptatie en zelfonderzoek de betekenis van wat ons overkomt helder wordt, waardoor ons persoonlijk functioneren geleidelijk aan weer verbetert.

Voor de therapeut is het van belang om zich niet te laten misleiden door het (subjectieve) symptomencomplex. Vanuit de kennis over fysieke mogelijkheden in houding en balans, individuele grondpatronen, emotionele aansturing en interactiedynamiek kan het therapeutisch handelen opgebouwd worden langs criteria die voor therapeut en cliënt waarneembaar en bespreekbaar zijn. Aanraking, oefenvormen en gesprek kunnen op deze manier van dienst zijn voor een nieuwe ontwikkeling van de cliënt. Zo leiden de diepere oorzaken, de klachten, die in eerste instantie een belemmering leken, dus uiteindelijk tot nieuwe mogelijkheden.


In de nascholing

  • oefenen we met de fysieke en interactieve onderzoeksmethoden;
  • leggen we relaties tussen fysiek, emotioneel en psychisch welbevinden en de manier waarop de therapeut in interactie met de cliënt deze relaties voelbaar kan maken;
  • geven we inzicht in beleid en strategieën, waarbij we uitgaan van de eigen mogelijkheden van de cliënt;
  • bieden we handgrepen en mogelijkheden om cliënten te helpen, waardoor processen kunnen versnellen.
De nascholing Pijn & Blokkades is een intensieve nascholing waarbij kennis over het lichaam, psychologische processen en haptonomische interactie met elkaar in verband gebracht worden. Zo vormt deze nascholing een gedegen fundament voor haptonomisch handelen bij pijn en beperking.


Accreditatie

VVH: 26 HTD / 26 SBU

Kosten

€450,-

Docent Rennie Pater is haptotherapeut en fysiotherapeut, heeft 6 jaar ervaring als lichaamsgericht therapeut bij een Psycho-oncologisch centrum en 16 jaar ervaring als (haptonomisch) fysiotherapeut in het UMC-Groningen (neurologie, neurochirurgie, chronische pijn en kaakproblematiek). Docent bij Synergos en bij UMC-Groningen.

Docent Rens van der Hout is haptotherapeut en kinesioloog, heeft 10 jaar ervaring in het geven van management trainingen en workshops bij het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. Voorzitter van het VNT (beroepsvereniging voor natuurgeneeskundig therapeuten). Docent bij Synergos en haptotherapeut in eigen praktijk in Assen.

Docent Nico Pronk is haptotherapeut, fysiotherapeut, manueel therapeut, docent medische basiskennis, docent haptonomie en haptonomisch trainer. Zijn enorme ervaring met cliënten met uiteenlopend lichamelijk functioneren maken hem specialist in lichamelijk functioneren en disfunctioneren. Hij leert mensen zichzelf beter te verstaan door hun pijn te begrijpen. De principes die gelden voor lichamelijk (dis)functioneren worden door hem ook toegepast in de toepassing van haptonomie in diverse lerende situaties zowel coachend, trainend als therapeutisch.

Het aantal docenten is afhankelijk van het aantal cursisten.