Haptonomisch vakmanschap

Eind september 2021 verschijnen hier de data
voor 3 cursusweken in 2022

Andalusië
Weg van thuis, in een vallei tussen de olijfbomen in een sfeervolle spaanse finca, werk je met je collega 's of collegastudenten aan verdieping van je persoonlijke ontwikkeling en je (toekomstige) vak.

De geaccrediteerde Masterclass Haptonomisch Vakmanschap is bedoeld voor studenten in de Vakopleiding en voor afgestudeerde haptotherapeuten, coaches en trainers. Elke dag bestaat uit ongeveer 5 uur functioneren in een groep en daarnaast besteden we 2 uur per dag aan ‘de mogelijkheden van aanraken’.

Uitgangspunt
Een grondpatroon vertegenwoordigt je talenten en kwaliteiten, maar kan ook leiden tot beperkingen en vastlopen. Je ontwikkeling stagneert. Het vermogen om adequaat met diverse situaties om te gaan neemt dan af, wordt eenzijdiger en minder flexibel. Om je grondpatroon te verbreden is inzicht belangrijk. Inzicht ontstaat door stil te staan bij je waarnemingen. Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen feitelijke waarnemingen, eigen beleving en interpretatie. Je krijgt daarmee zicht op de kleuring van je waarneming, waardoor je meer keuzes krijgt voor je reactie op situaties. Inzicht en bewustwording maken de weg vrij voor jouw verdere ontwikkeling.

Groepswerk als tool voor verdieping van je vakmanschap
Het herkennen van je eigen rol in de groepsdynamiek geeft je de mogelijkheid om je eigen grondpatroon en daarmee je eigen stijl scherp onder de loep te nemen: je manier van houden en bewegen, je manier van denken en je denkpatronen, je non-verbale signalen en je mentale instelling en voorkeuren.

In Andalusië gaan we de fenomenen van de groepsdynamiek in kaart brengen. Hoe laten we de dynamiek van de groep optimaal verlopen opdat elke deelnemer zich vanuit eigen beleving en gevoelens adequaat kan vormen? Je leert je eigen rol in een groep passend en veelzijdig vorm te geven.
Er ontstaat een verdieping van je eigen ontwikkeling en tevens een verdieping van je eigen vakmanschap als begeleider, trainer en haptotherapeut.

Aanraken om menselijk contact bewust te maken
Aanraken is interactiedynamiek tussen de aangeraakte en de aanraker. Deze interactiedynamiek kan helpen om bewustzijn te creëren en nieuwe mogelijkheden vorm te geven op het gebied van:

 • grondpatronen, kwaliteiten en valkuilen
 • lichaamsvorm, lichaamsbouw en lichamelijk functioneren
 • contactuele eigenschappen, openheid en nabijheid

De kosten voor de week zijn €1000,- . Dit is inclusief:

 • 5 lesdagen van 7 uur, verdeeld over de ochtend en avond, de middagen zijn zelf in te delen
 • Ontbijt, lunch, diner, koffie en thee en drankjes
 • 1 keer eten op het ultiem spaanse terras in Pastelero (in de vallei)  tussen de locals: een hartverwarmende avond
 • Logies, handdoeken, badlakens, luxe opgemaakt bed
 • Bijzondere excursie, op pad met onze jeeps. Een prachtige route die leidt naar bv een wijngaard of een olijvenplukkerij.
 • Transfer van en naar Malaga airport
 • Exclusief vlucht 
  Accreditatie:
  - VVH 80 punten HTD (40 punten ATD als minder dan de helft van de deelnemers afgestudeerd haptotherapeut is).
  - NFG geeft 20 punten vanwege accreditatie door SKB.
  -
  SKB-D SBU: 165/5,9 EC's (dus bijv NVPA, VNT en NFG 165 studie-uren)

Voorjaar 2022 organiseren we meerdere Masterclasses en nascholingen in Andalusie. Meer info, mail m.devries@synergos.nl

Deelnemers over Andalusië Masterclass 2019

Mariëlle

Haptotherapeut

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Mariëlle

Masterclass 2019: Fantastico!

Op een prachtige locatie tussen de bergen en de geitenboeren ligt ‘Paso de Cabras‘.

De week was intensief maar ontzettend verdiepend voor mijn werk als haptotherapeut. Ik heb veel meer inzicht nu in interactiedynamiek, hier ook uitvoerig in kunnen oefenen en mijn handvaardigheden kunnen aanscherpen.

In rust en ruimte in deze setting kan je verdiepingsslagen maken.

Meike 2 VO

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Meike

Ik zag de haptonomiereizen als iets voor een kleine vaste groep of zo... een aanname die totaal niet bleek te kloppen. Ik voelde me warm en welkom. Wat hebben we gevoeld hoe ruimtelijk het was en wat hebben we gelachen toen we met onze eigen beweegkwaliteit een berg op moesten rennen, zelfs het doorvoelen door de pizzaschep gaf hilarische momenten van inzicht. Gelachen, bommetjes gemaakt en staand in een jeep met de wind door mijn haar door de nacht rijden.......

 

El Torcal Andalusia 2019

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Excursie

Middenin de week met de hele groep op pad. Eerst naar het dichtbij gelegen indrukwekkende karstgebergte El Torcal en daarna op bezoek bij een wijngaard aan de voet van El Torcal.

Wat fijn om even met de groep samen te zijn en te voelen hoe de band groeit als je een week met elkaar optrekt.

Harmke 1VO

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Harmke

Omdat ik relatief aan het begin van de opleiding sta was de week voor mij een gevorderde blik in het vak. Ik ben nog enthousiaster geworden. Aan de slag met de interactiedynamiek in combinatie met het werken met oefenvormen en aanraking was verrijkend voor mijn eigen ontwikkeling en voor mijn ontwikkeling als professional. Respect voor Nico die iedereen aansprak op zijn eigen niveau! Dank Monique, Michelle en Mike voor de goede zorgen.

Sofia 3 VO

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Sofia

Wat een groei kun je doormaken in 5 dagen!

Door van te voren uit te werken wat je ontwikkeldoelen zijn en het daarop afgestemde programma te volgen, heb ik het ervaren als een 'op maat programma'. Gespreksvoering, interactiedynamiek, aanraken en oefenvormen kwamen iedere dag terug. Ik ging met een flinke boost zelfvertrouwen naar huis. Dat we met de hele groep volgend jaar weer gaan zegt genoeg toch?

Fui Moy 2 VO

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website, checkout preview mode for the result.

Fui Moy

In de mooie heuvels van Andalusië volgde ik deze Masterclass. Het programma was zo ingedeeld dat in de ochtend groepsdynamiek centraal stond. Ik heb mijzelf daar beter leren kennen. Ik heb kunnen ervaren waar ik op reageer en hoe ik mijn beleving en reacties kan gebruiken om een interactiepatroon met een ander te herkennen. Ik heb ervaren hoe waardevol het is om mijn beleving in te brengen in de groep in plaats van weg te moffelen.

Praten met de deelnemers

Wil je met één van de deelnemers praten over de week om te kijken of het misschien ook iets voor jou is? Zij vinden het leuk om met je van gedachte te wisselen. Neem contact op met Monique voor telefoonnummers van de deelnemers via m.devries@synergos.nl

Ga hier naar de blogpagina van Synergos voor het hele verhaal van de deelnemers.

arrow_drop_up arrow_drop_down