arrow_drop_up arrow_drop_down

Opleiding/specialisatie
Onbegrepen pijnklachten

7 dagen

5 & 19 maart 2019, 2 & 23 april 2019, 7 & 21 & 28 mei 2019

van 9.30 tot 17.00 uur

Kosten €1575,-

Haptische functionaliteit van het lichaam

Voor afgestudeerde haptotherapeuten en studenten in de afstudeerfase.

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Onbegrepen pijn krijgt nieuwe mogelijkheden als je de haptische functionaliteit van het lichaam doorziet.

Je lichaam is wie je bent en laat vooral ook zien hoe je doet.

Het bewegende lichaam representeert de persoonlijke geschiedenis. Hoe je gewend bent om te bewegen is een resultante van alles wat je geleerd hebt (staan en lopen, de sporten die je gedaan hebt en hoe je je beweeglijkheid en je kracht hebt onderhouden). Ook je lichamelijke expressie is gevormd in de loop van je geschiedenis: loop je rechtop of een beetje voorover, wat gebruik je optimaal aan je lichaam en wat minder. Alles wat je met je lichaam hebt geleerd is voor jezelf de normale dynamiek. Ook al is je rug wat scheef of je romp wat stijf, of houd je hier en daar een spier gespannen of een gewricht (gedeeltelijk) geblokkeerd, het voelt voor jezelf normaal. Deze gewoontepatronen kunnen op termijn leiden tot klachten van fysieke en emotionele aard.

Lichaam en emotie onlosmakelijk verbonden.

Hoe je beweegt is ook een expressie van je emotionele aansturing. Emotionele aansturing en lichaamsbeweging beïnvloeden elkaar voortdurend, nieuwe keuzes in gedrag op basis van haptonomische inzichten vragen om een ander gebruik van het lichaam. Bewustzijn en nieuwe bewegingspatronen maken nieuw gedrag en bewustzijn over jezelf mogelijk.  

Omgaan met het lichaam betekent dat de psychologie zich kan ontvouwen. 

De haptotherapeut met kennis over het lichaam en lichamelijk functioneren kan faciliteren waar mogelijkheden stagneren. Via de haptonomische benadering van het lichaam kan nieuw bewustzijn ontstaan over wie je bent. Onbegrepen klachten kunnen een nieuwe dimensie krijgen waardoor je inzicht krijgt in wat daarvoor onbegrepen was. 

De specialisatie 'onbegrepen pijnklachten' omvat een reeks van 6 cursusdagen gevolgd door 1 coachingsdag (casuïstiek). Onderwerpen per dag:

  • 1. Kinesionomie van het lichaam: anatomie en fysiologische principes
  • 2. Praktische consequenties van de neurologische samenhang en de visie op pijn en stressregulatie
  • 3. Functionaliteit van de bekkenregio, eigenheid en veranderbaarheid
  • 4. Functionaliteit van de schouder- en halsregio, eigenheid en veranderbaarheid
  • 5. Functionaliteit van wervelkolom, balans en lichamelijke aansturing
  • 6. Omgaan met balans en bijzondere technieken en handgrepen
  • 7. Casuïstiek en praktische oefening aan de hand van recente praktijkvoorbeelden. Reflectie.

Eindtermen van deze specialisatie

De therapeut kan bewegingspatronen waarnemen, de therapeut kan bewegingspatronen duiden ten aanzien van dagelijks functioneren, de therapeut kan zijn eigen inbreng vormgeven dmv eenvoudige handgrepen, de therapeut kan dmv gespecialiseerde handgrepen nieuwe patronen ondersteunen, de therapeut heeft inzicht in de samenhang tussen bewegen, functionaliteit en pijn.

Docent Nico Pronk is haptotherapeut, fysiotherapeut, manueel therapeut, docent medische basiskennis, docent haptonomie en (bedrijfs)trainer. Zijn enorme ervaring met cliënten met uiteenlopend lichamelijk functioneren maken hem specialist in lichamelijk functioneren en disfunctioneren. Hij leert mensen zichzelf beter te verstaan door hun pijn te begrijpen. De principes die gelden voor lichamelijk (dis)functioneren worden door hem ook toegepast in de toepassing van haptonomie in diverse lerende situaties zowel coachend, trainend als therapeutisch.

Docent Rennie is haptotherapeut, fysiotherapeut, lichaamsgericht vaktherapeut. Rennie heeft als haptonomisch fysiotherapeut ruime ervaring binnen de psycho-oncologische zorg, neurologie, neurochirurgie, mondheelkunde en chronische pijn.

Het aantal docenten is afhankelijk van het aantal cursisten.

Accreditatie
SKB-C.2/ Totaal SBU: 211/ 7,6 EC's
VVH toekenning 80 HTD (200 SBU)