Specialisatie Haptonomie bij stervensbegeleiding

Kosten €1395,-

Verbinden helpt bij loslaten en loslaten helpt om te verbinden

Het proces van loslaten bij sterven speelt bij zowel degene die gaat overlijden als bij degenen die zullen achterblijven. Ontkenning, vechten, gelatenheid en acceptatie kunnen afwisselend of opeenvolgend optreden. Hoe houd je verbinding met elkaar, in een proces waar angst een grote rol speelt? Elk van de betrokkenen is bij dit loslaten bezig met zijn eigen proces. Als de angst voor het sterven en afscheid nemen slecht hanteerbaar is en daardoor groter wordt, is het moeilijk in verbinding te blijven met anderen. Iedereen heeft zijn eigen snelheid, waardoor de fases van loslaten niet synchroon gaan en ook verschillend verlopen voor de diverse betrokkenen.

 Haptonomie kan (professionele) stervensbegeleiders ondersteunen in hun bijzondere taak mensen bij te staan bij hun levenseinde. In dit POM programma leer je om de drie basisbewegingen bij angst voor loslaten te herkennen. Je hebt als begeleider immers de belangrijke taak om te helpen bij het doorbreken van dit patroon.

 Door iemand meer zichzelf te laten voelen ontstaat ruimte voor het proces waarbij angstgevoelens over zichzelf hem/haar niet meer blokkeren. Door iemand te helpen zich meer te verbinden met zijn/haar omgeving ontstaat ruimte voor andere gevoelens. En bij apathie (bevriezen) help je om het voelend vermogen aan te spreken, zodat ruimte in het hoofd ontstaat, 

arrow_drop_up arrow_drop_down