Synergos in de rechtbank, door Nico Pronk
7 november 2019 
in Docent

Synergos in de rechtbank, door Nico Pronk

Synergos Bedrijfsopleidingen brengt haptonomie in het bedrijfsleven, op de werkvloer en in de maatschappij. Momenteel verzorgen wij een langlopend project voor de rechtbank van Midden Nederland. Nico Pronk is regelmatig te vinden in de rechtszaal om de zittende rechters te coachen. Realtime coaching, terwijl de zittingen plaatsvinden dus.

Nico: “Mijn werkwijze is: ik ben allereerst benieuwd waarnaar de belangstelling uitgaat, waar de vraagstelling ligt. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan over hoe je als rechter overkomt en welke consequenties dat heeft; hoe je de ander kunt lezen; hoe je gevoelens effectief kunt benutten in de communicatie; welke interactiestijl je hanteert en wat variatie in stijl kan opleveren.”

In een voorbereidend telefoongesprek, daags voor de intervisie, spreken we elkaar over hoe ik werk. Een eerste gegeven is dat ik een relatie leg tussen interactiestijl, houding en beweging en gevoelens (emotionele aansturing). Vervolgens kunnen we onderzoeken welke gevolgen deze fenomenen hebben voor de (non-verbale) communicatie.

Mijn voorstel voor de procedure kan zijn: kort vooroverleg op de dag van zitting, bijwonen van 2 of 3 zittingen, een tussenoverleg, weer een paar zittingen, tenslotte een afrondend overleg. Duur ongeveer 3 tot 4 uur.

Ik ben al een geruime periode bezig met deze coaching van de verschillende rechters. Behaalde doelen en resultaten zien we vooral op het gebied van:

  • Weten hoe je overkomt
  • De ander kunnen ‘lezen’
  • De gerichtheid op inhoud versus metacommunicatie
  • De invloed van de manier van presenteren van de ander op jouw communicatie
  • Het hanteren van eigen gevoelens
  • De effectiviteit van je eigen stijl en waar valkuilen ontstaan
  • Het beheer van je energielevel (waar slijt je aan)

Ik heb een prachtig vak, naast lesgeven is deze opdracht voor mij een bijzondere uitdaging. Niet alleen om haptonomie in de wereld te mogen zetten, maar ook om maatschappelijk een waardevolle bijdrage te mogen leveren op plaatsen (en omstandigheden) waar heldere communicatie en je gezien en begrepen voelen, van levensbelang zijn.

Nico Pronk, directeur Synergos

 

Over de schrijver
Directeur en docent van Synergos, de Nederlandse Vakopleiding voor Haptonomie
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down