arrow_drop_up arrow_drop_down

Het eerste jaar van de Vakopleiding 

1 VO

 26 lesdagen 

Toelatingseisen voor het eerste jaar van de Vakopleiding Haptonomie

 • Afgerond basisjaar haptonomie bij Synergos of bij één van de andere haptonomie opleidingen
 • Positief advies na het volgen van de instroomdag van de Vakopleiding van Synergos

Het eerste jaar van de vakopleiding leer je hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en gesprekken aangaan. Elk mens heeft zijn eigen stijl en gevoelens. Jij leert die van jou herkennen en plaatsen zodat je optimaal kunt afstemmen met de ander. Je ontwikkelt je karakteristieke stijl als begeleider. Hiertoe volg je 6 vaardigheidsmodules.

Daarnaast neem je deel aan de procesgroep waarbij de nadruk ligt op je eigen ontwikkeling. Door ervaringen op te doen met de andere groepsleden geef je vorm aan je eigen plaats in de groep. Hierdoor krijg je steeds meer zicht op je eigen rol en functie en de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Door middel van de aangeboden theorie en besprekingen krijg je ook zicht op de manier waarop de gevoelsmatige ontwikkeling van mensen optimaal vorm krijgt. Het is een intensief proces waarbij de groepsleden zichzelf steeds meer open stellen voor gevoelens van zichzelf en gevoelens van anderen, om vervolgens deze gevoelens ook helder te kunnen plaatsen. De procesgroep kent 7 modules van 2 aaneengesloten dagen.

Vaardigheidsmodules en procesgroep

Het eerste jaar bestaat uit 26 lesdagen. Deze zijn onderverdeeld in: een vaardigheidsdeel van 12 dagen (6 vaardigheidsmodules van 2 dagen) en een persoonlijk ontwikkelingsdeel van 14 dagen (procesgroep van 7 keer 2 dagen). Je begint in september met de vaardigheidsmodules. In november gaat de procesgroep van start.

Zowel de vaardigheidsmodules als de lesblokken van de procesgroep worden steeds op twee aaneengesloten dagen gehouden, meestal donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 17.00 uur. Bij de procesgroep is er op donderdag van 18.30 uur tot 21.30 uur tevens een avondprogramma (werkopdracht) zonder docenten. Per maand vallen twee - en in een aantal gevallen vier - lesdagen.

Daarnaast is er een zelfstudie-gedeelte bestaande uit

 • Een deel van de verplichte leertherapieën. Leertherapieën zijn sessies van 1 (tot 3) student(en) met een leertherapeut. Hier onderzoek je de ontwikkeling van je eigen grondpatronen
 • Drie coachingsessies bij een student van het tweede jaar
 • Deelname aan een theoriegroep en een praktijkgroep. Deze groepen worden onderling gevormd door studenten uit de procesgroep
 • Een tentamen ontwikkelingspsychologie op basis van opgegeven literatuur
 • Studenten maken een verslag na iedere 2 aaneengesloten lesdagen dat door een medestudent van feedback wordt voorzien

Vaardigheidsmodules eerste jaar

 • Waarnemen 1
 • Aanraken 1
 • Gespreksvaardigheden 1
 • Bewegen en emoties 1
 • Belasten 1
 • Kinesiologie

Als je wilt kun je de studiedruk verlagen door de vaardigheidsmodules in het ene jaar en de procesgroep in een volgend jaar te doen. Als je beide met goed gevolg hebt afgelegd kun je doorstromen naar het tweede jaar.

Kosten:

Vaardigheidsmodules €2400,-

Procesgroep €3262,-

DATUMOVERZICHT 2020-2021

Vanwege de kerst lock-down zullen er data wijzigen,
hou je studentenportaal in de gaten voor de meest actuele informatie

Inschrijvingen zijn gesloten, de groepen zijn vol. Neem contact op met Nick als je wilt overleggen over je studievoortgang. 

Cookie gebruik