Heb je HBO werk- en denkniveau en is werken met mensen je grote passie? Verdiep je je graag in anderen en ben je nieuwsgierig naar wat mensen drijft? Ben je werkzaam in de zorg- of hulpverlening en doe je dit met hart en ziel? Denk je aan een carrière switch waarbij je je huidige kennis en ervaring goed kunt gebruiken? De 3-jarige Post-HBO vakopleiding is perfect voor jou.
Tijdens de 3-jarige vakopleiding ontdek je hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en een gesprek voeren. Hierdoor leer je om verfijnd af te stemmen, de grote kunst in de omgang met mensen. Je ontwikkelt je eigen karakteristieke stijl als professional; die stijl is het kerngereedschap in je begeleiding van anderen.
Instroomeisen: HBO werk- en denkniveau, een afgerond basisjaar haptonomie bij Synergos of een van de andere erkende opleidingen en een positief advies.
“Kom proeven, voelen en beleven of haptonomie je past; misschien word je net als ik een beetje verliefd op het vak.”
Melanie geeft les in het basisjaar, in de Vakopleiding, de specialisatie zwangerschapsbegeleiding en het traject haptonomisch professional. Ook voor supervisies, intervisies en leertherapie kun je bij haar terecht.
Melanie: “Wat blijft raken en ontroeren is hoe studenten bewust worden van hun eigen patronen en de moed verzamelen om hier stappen in te zetten. Ik voel me vereerd dat ik dit proces van nabij mag meevoelen en beleven.
Ontdekken wat in je leeft en voelen wat je gebeurt; dat heb ik zelf als grote rijkdom ervaren. Je bent van harte welkom om deze reis voor jezelf aan te gaan.
Melanie heeft een achtergrond als pedagoog en is na haar studie als communicatietrainer aan de slag gegaan. Het verlangen om wat er in alle lagen waar te nemen en te beleven is in de communicatie maakt dat ze zich nog elke dag wil verdiepen en leren.
“Er valt zo veel te ontdekken over jezelf en je medestudenten. Nieuwsgierig zijn naar jezelf en de ander helpt hierbij.”
Irma is docent in opleiding bij Synergos. Ze geeft les in het basisjaar, 1VO, 2 VO en soms in 3 VO. Ook denkt zij mee over de inhoud van de opleidingsdagen en de evaluaties van studenten.
Irma: “binnen de opleiding Haptonomie van Synergos maken studenten een enorme ontwikkeling door: persoonlijke groei, samen processen aangaan, ontdekken van eigen patronen. Dit van dichtbij mee mogen maken en hier als docent mede vorm aan geven vind ik geweldig. Ik hou van de dynamiek van groepen en om deze dynamiek onderdeel te laten zijn van de lessen.”
Irma heeft een achtergrond als leidinggevende in de welzijn en gezondheidszorg en is bezig een eigen praktijk te starten.
Het basisjaar bestaat uit 12 dagen met elke dag een thema. Je kunt hier uitgebreid over lezen in de opleidingsbrochure. Voor de start van het basisjaar ontvang je een uitgebreide reader. Voor het basisjaar gelden geen specifieke toelatingseisen, wel een HBO werk- en denkniveau.
Studentenportaal Lesmateriaal wordt via het studentenportaal digitaal aangeboden. Je krijgt een gebruikersaccount waarmee je inlogt op onze lesomgeving. We gebruiken Office 365 voor het onderwijs en werken vanuit Microsoft Teams. Als student krijg je toegang tot alle online applicaties die Microsoft aanbiedt. (Word online, PowerPoint online en Outlook). Gedurende je hele opleiding kun je via Microsoft Teams communiceren met je docenten, medestudenten en de overige medewerkers van Synergos.
Certificaat halen Als je na het basisjaar een certificaat wilt ontvangen en/of als je je accreditatiepunten wilt halen, zijn er een aantal verplichte onderdelen dit jaar zoals literatuur en verslaglegging. Je docent vertelt je hier meer over op de eerste dag.
Lesdagen vanaf oktober 2024 16-10-2024 | Dag 01: Inleiding in de haptonomie 06-11-2024 | Dag 02: Lichamelijkheid 27-11-2024 | Dag 03: Emoties 18-12-2024 | Dag 04: Waarnemen 15-01-2025 | Dag 05: Bewegen & emoties 29-01-2025 | Dag 06: Grondpatronen 12-02-2025 | Dag 07: Communicatie 12-03-2025 | Dag 08: Aanraken 26-03-2025 | Dag 09: Sport 16-04-2025 | Dag 10: Werk 14-05-2025 | Dag 11: Thuis 28-05-2025 | Dag 12: Leren
In het eerste jaar staat je eigen ontwikkeling als begeleider centraal. Je leert hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en gesprekken aangaan. Elk mens heeft zijn eigen stijl en gevoelens. Jij leert die van jou herkennen en plaatsen zodat je optimaal kunt afstemmen met de ander. Je ontwikkelt je karakteristieke stijl als begeleider.
“Kom proeven, voelen en beleven of haptonomie je past; misschien word je net als ik een beetje verliefd op het vak.”
Melanie geeft les in het basisjaar, in de Vakopleiding, de specialisatie zwangerschapsbegeleiding en het traject haptonomisch professional. Ook voor supervisies, intervisies en leertherapie kun je bij haar terecht.
Melanie: “Wat blijft raken en ontroeren is hoe studenten bewust worden van hun eigen patronen en de moed verzamelen om hier stappen in te zetten. Ik voel me vereerd dat ik dit proces van nabij mag meevoelen en beleven.
Ontdekken wat in je leeft en voelen wat je gebeurt; dat heb ik zelf als grote rijkdom ervaren. Je bent van harte welkom om deze reis voor jezelf aan te gaan.
Melanie heeft een achtergrond als pedagoog en is na haar studie als communicatietrainer aan de slag gegaan. Het verlangen om wat er in alle lagen waar te nemen en te beleven is in de communicatie maakt dat ze zich nog elke dag wil verdiepen en leren.
“Eigenlijk zou je hier nooit een diploma moeten krijgen. Of al aan de start, omdat je de moed hebt aan een oneindige reis te beginnen. Een reis waarop je steeds nieuwe mogelijkheden in jezelf ontdekt”.
Erica is docent in opleiding bij Synergos. Ze geeft les in het basisjaar en in 1VO. Ook denkt zij mee over de inhoud van de opleidingsdagen en de evaluaties van de studenten.
Erica: “we voelen allemaal. Samen kijken naar hoe je voelt en wat je voelt maakt dat je je voelvermogen bewuster leert gebruiken. Daarbij vind ik het een uitdaging in het hier en nu te blijven door feitelijk en scherp waar te nemen. Steeds samen op zoek naar de essentie van je beleving maakt dat oude gevoelservaringen herkend kunnen worden. Daardoor ontstaan nieuwe keuzemogelijkheden in je dagelijks leven. Daarin ben je nooit af of uitgeleerd maar een leven lang uitgedaagd”.
Erica heeft een achtergrond als verloskundige en begeleidt zorgverleners binnen de geboortezorg.
“Door mijn gevoelswereld beter te hebben leren kennen, ervaar ik het leven nu als rijker en intenser. Oftewel: ik leef veel meer de volle potentie van het leven.”
Jantien is docent in opleiding bij Synergos. Zij geeft les in het basisjaar, 1VO en 2 VO. Ook denkt zij mee over de inhoud van de opleidingsdagen en de evaluaties van de studenten.
Jantine: “dat ontdekken van je gevoelswereld is niet altijd makkelijk maar het wel meer dan waard. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mijn eigen draagkracht om boosheid, angst en verdriet te voelen. Hierdoor kon ik ook meer ruimte geven aan positieve gevoelens. Ook ben ik me bewuster van mijn eigen patronen in contact en welk effect dat heeft op anderen. Mijn relaties met anderen zijn verdiept en verbeterd want ik kan beter Nee zeggen en verlangens uiten. Mooi om nu ook anderen te begeleiden in dit proces door voor de groep te staan”.
Jantine heeft een achtergrond als docent communicatie in het hoger onderwijs en is werkzaam als communicatieadviseur. Tevens is ze ademcoach.
“In deze ervaringsgerichte opleiding kun je je talenten inzetten en op zoek gaan naar talenten die je nog verborgen of minder ingezet hebt. Wij willen je daarin begeleiden.”
Rens is docent in de vakken waarbij kinesiologie, aanraken en belasten centraal staan. Daarnaast ondersteunt hij collega-docenten, waar nodig.
”Leren hoe je denkt, voelt en doet. Samen puzzelen, ervaren en ontdekken. De verwondering en ontroering die zo voelbaar kan zijn wanneer de dingen op zijn plek vallen.”
Lien geeft les in alle jaren van de opleiding. Je kunt ook bij haar terecht voor supervisie, intervisie en leertherapie.
Lien: “Leren over je eigen kwaliteiten en valkuilen en verstand krijgen van hoe dat werkt in interactie: dat is gaaf. Omdat we in de opleiding veel werken met alle non-verbale aspecten van communicatie en ons lijf een schat aan informatie heeft zitten we vaak letterlijk dicht op de huid. Soms spannend en confronterend, maar ook dichtbij en warm. Zeker het basis jaar is een jaar waarin je als het ware een nieuwe taal leert. Een groot cadeau aan jezelf waarin je ontdekt dat wat je denkt, voelt en doet kwaliteit heeft en betekenis.”
Lien heeft een achtergrond als psycholoog met een fascinatie voor wat mensen beweegt. Vanuit verschillende invalshoeken ervaren, ontdekken, verklaren en duiden. De uitdrukking ‘er chocola van proberen te maken’ past goed bij haar liefde voor voeding en koken.
“De opleiding is als het leven. Het zit vol ontdekkingen en verwondering over jezelf en anderen. Het prikkelt je nieuwsgierigheid en je ontdekt met anderen je kracht en mogelijkheden. Je ontdekt wat je beweegt, letterlijk en figuurlijk. Dit is een ontroerend en intens avontuur”
Paula is hoofddocent, ze geeft les in alle opleidingsjaren. Je kunt ook bij haar terecht voor supervisie, intervisie en leertherapie.
Paula: “Als docent is het de kunst om een sfeer en mogelijkheid te creëren waarin ieders kwaliteiten tot zijn recht komen. Hierbij schuurt het soms en ontstaan er bijzondere momenten.
Deze opleiding is een intensieve reis waarin je obstakels tegenkomt, het pijn kan doen en waarin je vele nieuwe ontdekkingen doet. Het geeft inzichten en nieuwe perspectieven. Door jezelf te leren kennen en je mogelijkheden uit te breiden word je een veelzijdig mens en een transparante en betrokken begeleider/therapeut.”
Paula heeft een achtergrond als bioloog, ecoloog met passie voor het leven op aarde, de samenhang waarin harmonie en wrijving ontwikkelingen creëren.
In het eerste jaar staat je ontwikkeling als begeleider centraal. Je leert hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en gesprekken aangaan. Elk mens heeft zijn eigen stijl en gevoelens. Jij leert die van jou herkennen en plaatsen zodat je optimaal kunt afstemmen met de ander. Je ontwikkelt je karakteristieke stijl als begeleider.
Vaardigheid en proces We onderscheiden vaardigheidsmodules en een procesgroep. De vaardigheidsmodules bestaan uit thema’s waar je 2 aaneengesloten dagen mee aan de slag gaat. Bij de procesgroep ligt de nadruk op je persoonlijke ontwikkeling. Je geeft vorm aan je plaats in de groep. Hierdoor krijg je steeds meer zicht op je eigen rol en functie en je onderzoekt de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.
Lesdata: Lestijden zijn van 10:00 tot 17:30 tenzij anders aangegeven. Op maandag avond oefen je na de reguliere lestijd tot 20:00 met je medestudenten (alleen van toepassing bij procesgroep).
Vaardigheidsmodules: (gestart) 2 & 3 september 2024 | Waarnemen 7 & 8 oktober 2024 | Aanraken 4 & 5 november 2024 | Gespreksvaardigheden 16 & 17 december 2024 | Kinesiologie 6 & 7 januari 2025 | Bewegen & emoties 10 & 11 februari 2025 | Belasten
Procesgroep:(inschrijven nog mogelijk) 25 & 26 november 2024 | Blok 1: Geboorteproces 27 & 28 januari 2025 | Blok 2: Creatief proces 3 & 4 maart 2025 | Blok 3: Ontwikkelingsproces 31 maart & 1 april 2025 | Blok 4: Stabilisatie & groeiproces 5 & 6 mei 2025 | Blok 5: Keuze & beslisproces 2 & 3 juni 2025 | Blok 6: Evaluatieproces
In het tweede jaar staat het begeleiden van de cliënt centraal. Het accent verschuift naar je begeleidende kwaliteiten en vaardigheden. Je leert je aanraking te verfijnen en verdieping aan te brengen. Je leert een intake te houden, behandelplannen te maken, uitvoeren en evalueren. Dit jaar wordt je steeds vaardiger in het uitgebreide repertoire waarop je omgaat met anderen. Je verdiept je stijl van gespreksvoering, aanraken en oefenvormen.
In het tweede jaar staat het begeleiden van de cliënt centraal. Het accent verschuift naar je begeleidende kwaliteiten en vaardigheden. Je leert je aanraking te verfijnen en verdieping aan te brengen. Je leert een intake te houden, behandelplannen te maken, uitvoeren en evalueren. Dit jaar wordt je steeds vaardiger in het uitgebreide repertoire waarop je omgaat met anderen. Je verdiept je stijl van gespreksvoering, aanraken en oefenvormen. Ook het tweede jaar onderscheiden we vaardigheidsmodules en een procesgroep.
Lesdata: Lestijden zijn van 10:00 tot 17:30 tenzij anders aangegeven. Op donderdag ga je in de avond na de les door met oefenen tot 20:00 met je medestudenten.
Vaardigheidsmodules: 5 & 6 september 2024 | Waarnemen 10 & 11 oktober 2024 | Aanraken 7 & 8 november 2024 | Gespreksvaardigheden 19 & 20 december 2024 | Kinesiologie 9 & 10 januari 2025 |Bewegen en emoties 13 & 14 februari 2025 | Belasten
Procesgroep: 28 & 29 november 2024 | Blok 1: Geboorteproces 30 & 31 januari 2025 | Blok 2: Creatief proces 6 & 7 maart 2025 | Blok 3: Ontwikkelingsproces 3 & 4 april 2025 | Blok 4: Stabilisatie & groeiproces 8 & 9 Mei 2025 | Blok 5: Keuze & beslisproces 5 & 6 juni 2025 | Blok 6: Evaluatieproces
In het derde jaar staat jouw specialisatie centraal. Afhankelijk van je afstudeerrichting ga je je bezighouden met de meer therapeutische, ontwikkelingsgerichte en/of groepsdynamische processen. Je toepassingsmogelijkheden van haptonomie kennen het brede perspectief zoals dat door de unieke Synergosvisie wordt uitgedragen en onderbouwd.
“Laat je verwonderen door hoe je doet en hoe je bent en wees nieuwsgierig naar wat nog meer kan. Leer door jezelf en via anderen.”
Nico geeft met name les in 3VO en geeft nascholingen en specialisaties. Hij onderhoudt contact met andere haptonomie-opleidingen, beroepsorganisaties en het bedrijfsleven. Hij is gespecialiseerd in groepsdynamica en interactief leren. Zijn trainings- en begeleidingsmethoden zijn dicht op de huid en direct.
Nico: “het is prachtig om te werken via groepsdynamiek en van nabij mee te maken hoe mensen in contact met elkaar omgaan. Daar zo nauw bij betrokken mogen zijn geeft fascinatie, bewondering, verwondering en voldoening.”
Nico heeft een achtergrond als fysiotherapeut en manueel therapeut. Als fysiotherapeut in de jaren 80 raakte hij gefascineerd door het directe verband tussen houding, beweging en emotie. Dit heeft hem doen besluiten haptonomie te gaan studeren.
“De opleiding is als het leven. Het zit vol ontdekkingen en verwondering over jezelf en anderen. Het prikkelt je nieuwsgierigheid en je ontdekt met anderen je kracht en mogelijkheden. Je ontdekt wat je beweegt, letterlijk en figuurlijk. Dit is een ontroerend en intens avontuur”
Paula is hoofddocent, ze geeft les in alle opleidingsjaren. Je kunt ook bij haar terecht voor supervisie, intervisie en leertherapie.
Paula: “Als docent is het de kunst om een sfeer en mogelijkheid te creëren waarin ieders kwaliteiten tot zijn recht komen. Hierbij schuurt het soms en ontstaan er bijzondere momenten.
Deze opleiding is een intensieve reis waarin je obstakels tegenkomt, het pijn kan doen en waarin je vele nieuwe ontdekkingen doet. Het geeft inzichten en nieuwe perspectieven. Door jezelf te leren kennen en je mogelijkheden uit te breiden word je een veelzijdig mens en een transparante en betrokken begeleider/therapeut.”
Paula heeft een achtergrond als bioloog, ecoloog met passie voor het leven op aarde, de samenhang waarin harmonie en wrijving ontwikkelingen creëren.
In het derde jaar staat jouw specialisatie centraal. Afhankelijk van je afstudeerrichting ga je je bezighouden met de meer therapeutische, ontwikkelingsgerichte en/of groepsdynamische processen. Je toepassingsmogelijkheden van haptonomie kennen het brede perspectief zoals dat door de unieke Synergosvisie wordt uitgedragen en onderbouwd.
Vaardigheid en praktijk Het afstudeerjaar bij Synergos bestaat uit vaardigheidsmodules en een praktijkfase. Omdat je zelf vrij kunt kiezen of je tijdens of na de modules start met de praktijkfase heb je twee jaar de tijd om af te studeren.
Door je in te schrijven voor 3VO kun je direct met alle modules meedoen. Indien je dit wilt kun je dus afstuderen als haptotherapeut én haptonomisch coach.
Lesdata Lestijden zijn op dinsdag van 10:00 tot 17:30 tenzij anders aangegeven. Op de maandag avond ga je na de les door met oefenen tot 20:00 met je medestudenten.
9 & 10 september 2024 | Conflicthantering 30 september & 1 oktober 2024 | Psychopathologie 9 oktober 2024 | Casuïstiek 1 (LET OP AFWIJKENDE LESDAG) 11 & 12 november 2024 | Pijn & blokkades 4 december 2024 | Casuïstiek 2 (LET OP AFWIJKENDE LESDAG) 13 & 14 januari 2025 | Gezin & relatie 3 & 4 februari 2025 | Groepsdynamiek 24 & 25 maart 2025 | Crisissituaties 14 & 15 april 2025 | Leerprocessen 26 & 27 mei 2025 | Intimiteit 23 & 24 juni 2025 | Interventiekunde
In 3VO kun je in 2 jaar afstuderen. Afhankelijk van je persoonlijke leertraject start je de praktijkfase tijdens of na de vaardigheidsmodules. Omdat studenten de praktijkfase ook na de modules kunnen starten, nemen we 2 jaar de tijd voor 3VO en sluiten we af met een gezamenlijke diploma uitreiking. Uiteraard studeer je af op jouw moment en ontvang je een digitaal exemplaar van je diploma zodat je direct kunt aansluiten bij een beroepsvereniging.
Je bent getraind in het feitelijk waarnemen van jezelf en anderen. Waarnemen speelt een belangrijke rol in de communicatie. Je neemt waar zonder interpretaties of waardeoordelen, je communicatie is zuiver.
Je weet wat je talenten en valkuilen zijn. Je hebt inzicht in je eigen manier van omgaan met intimiteit, invoelen, grenzen aangeven, omgaan met autoriteit, stabiliteit en/of beweeglijkheid, de balans tussen afstemmen op jezelf en anderen, je eigen kracht voelen en anderen binnen laten komen.
Je bent getraind in groepsdynamiek. Je doorziet groepssituaties en kan daardoor -waar nodig- concreet ingrijpen.
Je hebt inzicht in interactie en gedrag en kunt hulp bieden ten aanzien van mensen, groepen en processen. Je kan anderen begeleiden zich bewust te worden van hun emotionele drijfveren. Je hebt de capaciteit om overzicht te houden in complexe situaties (emotioneel, contactueel, conflictueus).
Als erkend haptotherapeut of haptonomisch coach kun je je aansluiten bij een beroepsvereniging en een praktijk starten.
Wat kost de vakopleiding?
Basisjaar
Modules 1VO
Procesgroep 1VO
Modules 2VO
Procesgroep 2VO
Afstudeerjaar
Totaal:
€3250,-
€3262,-
€3262,-
€3262,-
€3262,-
€4600,-
€20.898,-*
*Exclusief instroommodule/bijscholing modellen, leertherapie, literatuur en supervisiekosten die je maakt in de praktijkfase van je afstudeerjaar. De kosten van leertherapie en supervisies en eindsupervisie) zijn afhankelijk van de therapeut waarbij je dit doet. Indicatie Instroommodule/bijscholing voor zij-instromers €200 – €275 1VO & 2VO Leertherapie (10 stuks) €85 – €100per sessie Praktijkfase Supervisiekosten (10) €100 – €130 Eindsupervisie (1) €240 – €260 Begeleide intervisie (2) €100 – €130 euro Kosten literatuur zijn afhankelijk van nieuw/tweedehands boeken of boeken te leen van medestudenten.