Vakopleiding voor haptonomie

Haptotherapeut & haptonomisch coach

Heb je HBO werk- en denkniveau en is werken met mensen je grote passie? Verdiep je je graag in anderen en ben je nieuwsgierig naar wat mensen drijft? Ben je werkzaam in de zorg- of hulpverlening en doe je dit met hart en ziel? Denk je aan een carrière switch waarbij je je huidige kennis en ervaring goed kunt gebruiken?
De 3-jarige Post-HBO vakopleiding is perfect voor jou.

Tijdens de 3-jarige vakopleiding ontdek je hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en een gesprek voeren. Hierdoor leer je om verfijnd af te stemmen, de grote kunst in de omgang met mensen. Je ontwikkelt je eigen karakteristieke stijl als professional; die stijl is het kerngereedschap in je begeleiding van anderen.

Instroomeisen: HBO werk- en denkniveau, een afgerond basisjaar haptonomie bij Synergos of een van de andere erkende opleidingen en een positief advies.

Basisjaar

Instromen vanuit een andere opleiding?
Klik dan hier

Geen evenementen gevonden!

Eerste jaar van de vakopleiding (1VO)

In het eerste jaar staat je eigen ontwikkeling als begeleider centraal. Je leert hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en gesprekken aangaan. Elk mens heeft zijn eigen stijl en gevoelens. Jij leert die van jou herkennen en plaatsen zodat je optimaal kunt afstemmen met de ander. Je ontwikkelt je karakteristieke stijl als begeleider.

Geen evenementen gevonden!

Tweede jaar van de vakopleiding (2VO)

In het tweede jaar staat het begeleiden van de cliënt centraal. Het accent verschuift naar je begeleidende kwaliteiten en vaardigheden. Je leert je aanraking te verfijnen en verdieping aan te brengen. Je leert een intake te houden, behandelplannen te maken, uitvoeren en evalueren. Dit jaar wordt je steeds vaardiger in het uitgebreide repertoire waarop je omgaat met anderen. Je verdiept je stijl van gespreksvoering, aanraken en oefenvormen.

Geen evenementen gevonden!

Derde jaar van de vakopleiding (3VO)

In het derde jaar staat jouw specialisatie centraal. Afhankelijk van je afstudeerrichting ga je je bezighouden met de meer therapeutische, ontwikkelingsgerichte en/of groepsdynamische processen. Je toepassingsmogelijkheden van haptonomie kennen het brede perspectief zoals dat door de unieke Synergosvisie wordt uitgedragen en onderbouwd.

Geen evenementen gevonden!

Jouw vaardigheden als therapeut & coach

Je bent getraind in het feitelijk waarnemen van jezelf en anderen. Waarnemen speelt een belangrijke rol in de communicatie. Je neemt waar zonder interpretaties of waardeoordelen, je communicatie is zuiver.

Je weet wat je talenten en valkuilen zijn. Je hebt inzicht in je eigen manier van omgaan met intimiteit, invoelen, grenzen aangeven, omgaan met autoriteit, stabiliteit en/of beweeglijkheid, de balans tussen afstemmen op jezelf en anderen, je eigen kracht voelen en anderen binnen laten komen.

Je bent getraind in groepsdynamiek. Je doorziet groepssituaties en kan daardoor -waar nodig- concreet ingrijpen.

Je hebt inzicht in interactie en gedrag en kunt hulp bieden ten aanzien van mensen, groepen en processen. Je kan anderen begeleiden zich bewust te worden van hun emotionele drijfveren. Je hebt de capaciteit om overzicht te houden in complexe situaties (emotioneel, contactueel, conflictueus).

Als erkend haptotherapeut of haptonomisch coach kun je je aansluiten bij een beroepsvereniging en een praktijk starten.

Opleidingen van Synergos komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Wat kost de vakopleiding?

Basisjaar

Modules 1VO

Procesgroep 1VO

Modules 2VO

Procesgroep 2VO

Afstudeerjaar

Totaal:

€3250,-

€2400,-

€3262,-

€2400,-

€3262,-

€4600,-

€19174,-*

*Exclusief leertherapie, literatuur en supervisiekosten die je zult maken in de praktijkfase van je afstudeerjaar. De kosten van leertherapie en supervisie zijn afhankelijk van de therapeut.
De eindsupervisie is inbegrepen in het afstudeerjaar. De overige 11 supervisies worden door de supervisor rechtstreeks aan de student gefactureerd.