Vakopleiding voor haptonomie

Haptotherapeut & haptonomisch coach

Tijdens de 3-jarige vakopleiding ontdek je hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en een gesprek voeren. Hierdoor leer je om verfijnd af te stemmen, de grote kunst in de omgang met mensen. Je ontwikkelt je eigen karakteristieke stijl als professional; die stijl is het kerngereedschap in je begeleiding van anderen.

Instroomeisen: HBO werk- en denkniveau, een afgerond basisjaar haptonomie bij Synergos of een van de andere erkende opleidingen en een positief advies na het volgen van een instroommodule, welke regelmatig wordt gehouden in Amersfoort.

In het eerste jaar staat je eigen ontwikkeling als begeleider centraal. Je leert hoe je met gevoel kunt aanraken, bewegen en gesprekken aangaan. Elk mens heeft zijn eigen stijl en gevoelens. Jij leert die van jou herkennen en plaatsen zodat je optimaal kunt afstemmen met de ander. Je ontwikkelt je karakteristieke stijl als begeleider.

In het tweede jaar staat het begeleiden van de cliënt centraal. Het accent verschuift naar je begeleidende kwaliteiten en vaardigheden. Je leert je aanraking te verfijnen en verdieping aan te brengen. Je leert een intake te houden, behandelplannen te maken, uitvoeren en evalueren. Dit jaar wordt je steeds vaardiger in het uitgebreide repertoire waarop je omgaat met anderen. Je verdiept je stijl van gespreksvoering, aanraken en oefenvormen.

In het derde jaar staat jouw specialisatie centraal. Afhankelijk van je afstudeerrichting ga je je bezighouden met de meer therapeutische, ontwikkelingsgerichte en/of groepsdynamische processen. Je toepassingsmogelijkheden van haptonomie kennen het brede perspectief zoals dat door de unieke Synergosvisie wordt uitgedragen en onderbouwd.

Jouw vaardigheden als therapeut & coach

Wanneer je het basisjaar bij Synergos hebt gevolgd kun je je via het studentenportaal inschrijven voor de vakopleiding.

Wanneer je het basisjaar bij een van de andere erkende opleidingen hebt gevolgd klik hier.

Wij bieden de mogelijkheid de opleiding in termijnen te betalen. Je betaalt direct via iDeal de eerste termijn waarna de volgende termijnen maandelijks worden geïncasseerd van je rekening. Deze optie bieden we aan in de vorm van een abonnement. Je betaalt dus het eerste termijn van het inschrijfgeld bij inschrijving en vervolgens ga je een abonnement aan van 6 maanden waarin het restant wordt geïncasseerd. Nadat de laatste incasso heeft plaatsgevonden wordt het abonnement automatisch stopgezet. Je hoeft hier verder zelf geen actie voor te ondernemen.

Kijk voor meer informatie over het persoonlijk ontwikkeltraject op de website van de rijksoverheid.

Wat kost de Vakopleiding?

 • Basisjaar €2860,-

  13 lesdagen. Locatie Amersfoort & Den Haag

 • Vaardigheidsmodules 1VO €2400,-

  12 lesdagen. Locatie Amersfoort

 • Procesgroep 1VO €3262,-

  14 lesdagen. Locatie Amersfoort

 • Vaardigheidsmodules 2VO €2400,-

  12 lesdagen. Locatie Amersfoort

 • Procesgroep 2VO €3262,-

  14 lesdagen. Locatie Amersfoort

 • Afstudeerjaar (3VO) €4600,-

  23 lesdagen. Locatie Amersfoort

*Exclusief leertherapie, literatuur en supervisiekosten die je zult maken in de praktijkfase van je afstudeerjaar. De kosten van leertherapie en supervisie zijn afhankelijk van de therapeut.
De eindsupervisie is inbegrepen in het afstudeerjaar. De overige 11 supervisies worden door de supervisor rechtstreeks aan de student gefactureerd. 

**Lesdagen zijn van 10:00 in de ochtend tot 17:30 tenzij anders aangegeven.

Totaal:
€18.784,-*

OPEN DAG
1 juli

Aansluitend op de open dag een informatieavond over het 
Basisjaar en alle thema s die aan bod komen