Wij zijn lekker van ons hè? Door Nico Pronk
2 april 2017 
in Docent

Wij zijn lekker van ons hè? Door Nico Pronk

Van je moeder

Ik herinner mij dat ik als kind voor het eerst mocht spelen bij een vriendje. Toen ik binnenkwam keek zijn moeder me schuin aan en zei: “Hé, ben jij er eentje van Tiny Nugter?” Nou wás Tiny Nugter mijn moeder, maar zo had ik het zelf nog nooit bekeken. Ik vond mijn moeder namelijk altijd meer van mij, dan dat ik van mijn moeder was. Na even nadenken gaf ik het toe. Ja, ik was ook van mijn moeder.

Van jezelf

Vele jaren later kwam mijn dochter thuis van een weekendje logeren bij haar grootouders. Nadat ik haar in mijn armen had gesloten keek ze me aan en zei: “Pap, elk mens is toch van zichzelf?” Even flitste door mijn hoofd welke consequenties het zou kunnen hebben als ik ja zou zeggen. Hoeveel zeggenschap zou ik dan nog hebben in haar opvoeding? Al snel besloot ik al mijn bezwaren over boord te gooien. Het is gewoon waar, dacht ik. Elk mens is van zichzelf, en ik gaf volmondig toe. Het gevolg was dat ze vond dat opa voortaan niets meer over haar te vertellen had.

Van ons samen

Onlangs liep ik met mijn familie door het bos. Mijn kleindochter liep voor ons uit, met de parmantige kaplaarsjesloop die kleuters eigen is. Opeens stond ze stil en draaide ze zich om, en met haar vrolijke en besliste stem zei ze: “Wij zijn lekker van ons samen hè?” Ik stemde volledig met haar in.

Je bent van iemand

Je bent van niemand

Je bent van ons samen

We hebben behoefte onszelf en anderen een soort eigendom ‘van’ te maken. Waar‘van’ of, ‘van’ wie, gaat over gevoelens en behoeftes van dat moment. We willen weten waar we staan in het leven. En met wie.

Nico Pronk
Haptotherapeut, docent en directeur Synergos

Over de schrijver
Directeur en docent van Synergos, de Nederlandse Vakopleiding voor Haptonomie
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down