arrow_drop_up arrow_drop_down
10 januari 2020 

Zwangerschapsbegeleiding: de praktijk van Melanie Hulsegge

Door Melanie Hulsegge. Melanie is haptotherapeut, docent bij Synergos en moeder van Boet.

Een kordate slanke jonge vrouw stapt mijn praktijk binnen. Haar tempo van beweging en spreken is hoog, haar blik iets naar beneden gericht. Ze vertelt me dat ze 18 weken zwanger is en zich ongelukkig voelt. Het zwanger worden was helemaal gepland en ze hadden het als stel er uitgebreid over gehad. Maar nu ze dan echt zwanger is voelt ze zich helemaal niet fijn, haar lijf verandert, ze kan niet goed overzien hoe haar leven er straks uit zal zien. En ze heeft zorgen of ze nog wel alles kan doen wat ze wil. Hardlopen was altijd haar redding en dat mag nu ook niet meer. Ze struggelt met de reacties van mensen om haar heen “oh wat zul je blij zijn” en “geniet nu nog maar even van je vrije tijd”. Ze geeft aan dat ze niet durft te vertellen dat ze zich helemaal niet fijn voelt en zich schaamt voor haar gevoelens.

Ze kan het kindje nog niet voelen bewegen, ze kijkt naar haar buik alsof die niet bij haar hoort.

Ik kan meevoelen in haar paniek en haar gedachten volgen over de toekomst, ze kreeg het in haar hoofd niet gefixt, dit hele plaatje.

In de sessies daarna gaan we stap voor stap voelen hoe bang ze is, laagje voor laagje. Ze komt gevoelens tegen die ze haar hele leven al wel kent maar altijd goed had kunnen onderdrukken. De paniek neemt langzaam af. Ze is nog steeds niet dolblij maar het wordt beter te dragen. We kijken steeds naar het beeld van hoe ze het graag voor zich ziet met een kindje straks.

Na een tijdje krijgt ze gevoel voor het kindje en komt haar man ook mee naar de sessies. Ik laat hem ervaren hoe hij haar kan ondersteunen door achter haar te gaan zitten zodat zij helemaal op hem kan rusten. Zo kan zij zich overgeven en ontladen. Haar man heeft mooie voelende handen, hij kan haar helpen meer in haar lijf te komen. Hij is dankbaar dat hij nu ook een deel van de last kan dragen. Hij had het erg moeilijk gevonden om zijn vrouw zo ongelukkig te zien en zelf zo intens gelukkig te zijn dat hij vader zou worden.

Inmiddels is de bevalling achter de rug en hebben ze een mooie zoon gekregen.

Melanie heeft een praktijk in Arnhem

https://www.haptotherapeut.com/

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Cookie gebruik